Todos los santos

Ja, idag är det Halloween. Min första Halloween utomlands tror jag? Men det är imorgon det är Todos los santos (alla helgon) här i Spanien, så imorgon går de till gravar med blommar och så. Det verkar som Halloween är ganska lika här som det är hemma i Sverige. Skräcksaker i skyltfönstrena m.m. Så ikväll när man ska ut ska man väl klä ut sig är det meningen =p Men det vet jag inte om jag ska göra. I så fall blir det väl bara att köpa en svart peruk och sminka mig fult ;) Men det har ju spöregnat hela dagen, och fortsätter det så blir det nog ingen utgång för mig.

Nu är det minsann slut på sommaren här ska jag säga er. Bort med korta shorts och flipflops och fram med höstjackan och jeansen! I helgen var det jättevarmt, minst 25 grader, och nu är det väl runt 15 skulle jag tro. Så det blev en snabb förändring där. Och husen är ju inte uppvärmda på samma sätt här i Spanien som i Sverige. Hemma hos oss har vi itne ens element... Plus att det bara är stengolv, vilket ju också blir kallare än trä- eller "plast"golv som är vanligast i Sverige. Går man runt i strumpor hemma är det för kallt åt fötterna alltså. Man måste ha tofflor eller skor, för golvet är svinkallt!

Well well. Och vet ni vad jag ska göra imorgon? Jag ska hämta mamma och Jocke på flygplatsen!!!! =D Är så himla glad. Gud vad jag kommer grina när jag ser dom alltså. Så ska jag bo med dom på deras hotell en vecka, ska bli hur kul som helst!


Jag hade ju två spanskaprov på min födelsedag (eftersom jag läser både steg 2 och 3 i spanska). Det provet på steg 2 fick jag alla rätt på ;) Och det provet på steg 3 fick jag ett enda fel på! Så nu ska jag tenta av steg 2 på måndag och torsdag, och veckan därefter ska jag börja på steg 4 också. Så nu kommer jag läsa steg 3 och 4 istället för 2 och 3. Steg 3 är ju egentligen det jag ska läsa i trean, och steg 4 finns ju inte ens på Älvstrandsgymnasiet. Så vad ska jag läsa för spanska när jag kommer hem och ska gå i trean? Kanske kan vara lärare istället ^^,
Men jag tycker det är sjukt kul med spanska! Mycket roligare än engelska. Tycker till och med att grammatiken i spanskan är kul! Tror nog att det är Ximena som har haft ett sånt inflytande på mig. Nu blir hon överlycklig när hon läser det här. Hihi =) Men det är nog sant. Alltid när folk frågar mig varför jag kan så mycket spanska när jag bara läst det i ett år så svarar jag: "Pappas fru är från Chile"


Fikonsäsongen är slut här i Spanien nu! Blev så ledsen =( Kommer verkligen sakna de där frukterna... Men nu är det avokadosäsong och apelsinsäsong! Så min familj har tagit hem massor med avokado och apelsiner från massa trädgårdar. Imorse gjorde jag färskpressad apelsinjuice =D


Nej ni, nu ska jag dra på mig mina gummistövlar och ta mitt paraply och gå hem. Veronika ska följa med så jag ska få korten från i lördags, eftersom min kamera med alla kort är borta =(

Hasta luego.

Då var man 18 då!

Ja, igår var min stora dag, då jag blev vuxen =)
Dagen började bra, eftersom vi hade matte direkt på morgonen och fick reda på matteproven. Och mitt matteprov hade gått mycket bättre än vad jag förväntat mig, så jag blev jätteglad =) Då har ju alla extratimmar i mattestugan lönat sig ändå, så nu känns det roligare att plugga =D
Efter skolan gick vi till ett skandinaviskt café och så bjöd Madde & Sara mig på fika. Tack tack =)
Sen gick jag hem, och min familj sjöng för mig och hade gjort en jättegod tårta med 18 ljus som jag fick blåsa ut. De är så himla gulliga =) Fick även en jättefin (ROSA =D) pyjamas av dom.

Pappa vill ge mig en flamencoklänning (en sån jag hade på ferian, finns kort här i bloggen), så jag ska kolla in lite flamencoklänningar nu under veckan =D


I fredags köpte jag lite kläder i födelsedagspresent till mig själv ;) Och så var jag ju i Marbella i lördags också, det var ju sjukt kul där alltså! Glömde dock min kamera på bussen eller nåt, så den är ju borta nu, SMARTAAAASSSSSSS!!!! Men de andra tog massa kort så jag får lägga in deras kort i min dator istället.
Tråkigt att jag tappade bort kameran just då, för i söndags var jag och mina "föräldrar" uppe i bergen i Mijas. Och där skulle jag ju verkligen ha haft min kamera alltså, det var hur fint som helst där! Jättefin utsikt mot havet och allt, och så såg man ända till Málaga! Mycket fin natur och så också. Tog lite bilder med min mobil, men det blir ju inte så bra precis... Men men. Mina "föräldrar" hade med dig matsäck också; serranoskinka (världens godaste skinka!!), oliver, chips, bröd, sötpotatis, ost, juice... Så det var jättemysigt =)


Jaa ni, nu ska jag nog gå hem och plugga svenska, äta lite tårta från igår, och ikväll är det fotbollsträning.
Adios!

Fodelsedagsfirande

¡Hola!
Sitter hos Veronika nu, sa det ar darfor jag inte kan anvanda de tre bokstaverna som ar sist i svenska alfabetet =p Vi och tva andra ska till Marbella ikvall och fira mig, eftersom min fodelsedag ar pa mandag. Ska bli kuuul =D Och JA mamma, jag ska vara forsiktig ;)

Haha, skulle logga in pa bilddagboken, men det kan jag ju inte nu eftersom jag har den sista bokstaven i svenska alfabetet i mitt losenord. Maste byta losenord nar jag ar i skolan, dar ar det svenska tangentbord =p

Var ute och joggade med Veronika imorse ocksa =) Jobbigt, men nodvandigt om man inte ska komma hem till Sverige som fet ;) Sen har jag pluggat och sa. Var en stund pa stranden och solade lite ocksa.

Idag ar det bara en vecka kvar tills mamma & Jocke kommer. EN VECKA! Fattar ni att jag ska mota dom pa flygplatsen om en vecka?! Det ska bli sa himla underbart! =D

Men men... Ska sminka mig och sa nu =) Adios!

Skrapar trisslotter i Spanien!

Igår när jag kom hem låg det två kuvert och ett vykort på min säng =D Från farmor & "farmax", mamma & co och farfar. Tack så mycket =) Det är jättekul att få kort från Sverige, så fortsätt med att skicka det! Mamma hade skickat med två trisslotter också, det var lite roligt tyckte jag. Vann 50 kronor på en ;) Men den får jag lösa in när jag kommer till Sverige på jul. Haha.

Igår var jag på fotboll igen. Jättekul tycker jag! Tjejerna i laget är trevliga och så =) Lär mig bättre spanska när jag spelar med dom också, älskar det! Älskar spanska överhuvudtaget, tycker det är jättekul att prata det varje dag =D

Idag efter skolan ska jag och några kompisar gå till Miramar och shoppa lite =) Ska passa på att kolla in hotellet mamma & Jocke ska bo på också, det ligger ju vid Miramar =)

Jaja, nu ska jag gå på svenska. Adios!

Fútbol

Igår kom jag iväg på fotbollsträning =) Min "syster" följde med mig och tittade, så jag slapp komma själv. Men det var lite nervöst och så ändå, är ju ensam utlänning och har ju inte spelat fotboll sen jag var i 13-årsåldern. Haha, vad konstigt det känns att vara utlänning! Att vara den med annorlunda hårfärg, den som pratar "utlänningaktigt", m.m. Som när man hör utlänningarna i Sverige säga t ex "varför du göra såhär" eller "jag inte prata bra svenska". Nu är ju jag den som låter så för spanjorerna! Haha, känns så lustigt...
Men åter till fotbollen, ska träna imorgon igen, så Ana (min syster) ska följa med då också. Ju mer jag är bland spanjorer, desto bättre =) Och så får jag ju träning också, två flugor i en smäll!

Jag tror jag har märkt en sak hos spanjorerna. När man har ett sår eller har skadat sig lite, så tycker de att det är jätteallvarligt verkar det som! Under ferian hade jag ett litet sår på en tå, av mina klackskor. Och när min "mamma" fick syn på det blev hon alldeles förskräckt och började prata om att det var farligt att ha sår, för att jag kunde få farliga infektioner och allt vad det var! Sen visade hon det för sin kompis, som blev lika förskäckt hon, så hennes kompis tog med mig hem till sin lägenhet (hon bodde nära Feriaplatsen) och gav mig saker så jag skulle tvätta och plåstra om såret och låna hennes flipflop istället för mina klackskor och allt möjligt. Och nu pratar jag om ett pyttelitet sår vid tån alltså...
Sen hade jag även ramlat när vi hade idrott i skolan, så jag har en sårskrapa på benet nu. Och igår såg "mina föräldrar" det, och de bara "Men vad har du gjort? Varför har du inte sagt nåt? Har du tvättat det ordentligt? När hände det här?".
Och när det regnar och jag ska gå ut så påpekar de alltid mina skor och säger "Men du kommer bli så blöt med de där skorna". När vi ska dricka te på kvällen så väntar de alltid jättelänge med att dricka det, så det typ hinner bli ljummet. Och när jag vill ta te tidigare än de (för jag vill ju ha varmt te!) så varnar de alltid om att det är så varmt och att jag kan bränna mig m.m.
Förstår ni hur jag menar? De verkar bry sig väldigt mycket om varandra, och vara väldigt noga med att ingen skadar sig och så. I Sverige om man har ett litet sår på tån är det liksom ingen som bryr sig? Men här så bara "Men gud, du måste ju ha jätteont, varför säger du inget?".

Oj, vad långt det blev för att komma fram till en liten grej =p Jaja, ikväll ska skolan ha filmkväll, så jag ska snart gå hem och plugga svenska och spanska, så ska jag tillbaka hit sen ikväll.
Hejdå!

Prov...

I måndags hade jag det första riktiga provet här. Matte... Tyckte inte att det gick så bra som jag ville, men. Får väl se på torsdag om han har rättat proven då. Nu har jag nyss haft engelskaprov, som däremot gick så bra som jag ville =)
Har inte skrivit på ungefär en vecka nu, det har varit väldigt mycket i skolan (och det är det än!). Men förra veckan gjorde skolan iordning en tacokväll åt oss, vilket var väldigt uppskattat =D Var så himla gott! Sen har jag pluggat... Helgen såg ut såhär;

Fredag
Gick hem och pluggade uppe på våran terass efter skolan. På kvällen gick jag och mötte Sara, så gick vi hem till Maria. Och åt kladdkaka! Svensk kletig kladdkaka, från den svenska affären! (Lite absurt, jag vet, men det finns en svensk affär med lite olika svenska livsmedel här. Har dock inte varit inne i den än...) Den var ju sjukt god, mycket godare än den vi försökte göra själva ;) Sen blev det utgång.


Lördag
Hade en sån där utflykt med skolan, den här gången blev det Nerja, som är är en stad vid kusten. Lite kort;


Fick gå i grottor.


   
Jag och Sara vid "Europas terass". Det var typ som ett litet torg vid havet, tydligen ett något som turister besöker väldigt ofta och så. Visst var det fint där?


 
Tog en sväng till Frigiliana också, så vi fick kolla runt där.

Sen bar det hem till Fuengirola igen. När jag kom hem tog jag lite siesta =p På kvällen gick jag hem till Sara, så vi pluggade matte (duktigt på en lördagkväll det!!), tittade på svensson svensson och åt frukt, nötter, mörk choklad typ =p


Söndag
Började dagen med en joggingtur längs strandpromenaden med Veronika. Hade inte joggat på två veckor eftersom det har varit feria och jag blev sjuk efter ferian, så det var jobbigt men väldigt skönt =) Sen bestod min dag i stort sett bara en engelskpluggande. Tog en promenad med Sara också, till castillot (en liten borg vid havet). Pappa fyllde år i söndags också, så ett stort grattis i efterskott till honom! Fast jag ringde ju såklart och grattade honom i söndags också.

Jaa, det var väl min helg. Om sex dagar är det min tur att fylla år också, och då fyller jag vuxen =) Här gör det ju ingen skillnad precis, så det är ju när jag kommer till Sverige till jul jag verkligen får känna att jag är 18 =p

Har redan slutat nu, men sitter kvar i skolan för att uppdatera här, kolla mail och så. Ska även skriva en Powerpoint-presentation om Chile, för jag ska redovisa om Chile på spanskan på torsdag. Behöver plugga massa svenska också... Men det går jag nog ner till stranden och gör sen, så kan jag sola samtidigt också =)

Adios!


Vardag igen...

Ja, då var ferian över då. Det var kul att få vara med och se hur de firar feria. Och för er som fortfarande inte vet så har varje stad/by i Spanien feria en gång om året (pga något skyddshelgon tror jag), och då har man fest i en vecka.
Här får ni en sammanfattning om min feria; (glöm inte att alla bilder går att klicka på för att göra större)

Måndag
På kvällen var det invigning av ferian. Jag följde med min familj till deras caseta (caseta = småhus vid feriaplatsen) och åt middag. Var lite finare middag då, eftersom det var invigning. Sen utsåg de typ drottningar till den casetan i varje ålder. Både min värdmamma och min värdsyster blev sån där drottning =) Och även min värdmammas barnbarn, en liten tjej på fem år. En ifrån släkten i varje ålder =p Sen så mötte jag några kompisar och var ute med dom resten av kvällen.


Min värdsyster och värdmamma =)



Tisdag
Efter att ha fått sova ca 2, 3 timmar följde jag med min "syster" och hennes kompisar på tjurrusning vid tjurfäktningsarenan. Då var det massa folk som var inne på själva tjurfäktningsarenan, vem som helst kunde gå in dit. Och så släppte man in tjurar där, så tjurarna typ sprang och jagade de som var inne på arenan. Endel blev ju rejält stångade alltså... Men de var elaka mot tjuren, när den ramlade sparkade de på den och drog den i svansen och så... Såhär såg tjurrusningen ut:
 
Sen var det dags att dra hem och få på sig flamencoklänningen. Hade den hela dagen =) Var i våran caseta och åt och så, kollade runt i andra casetor. Vid halv nio tiden gick jag hem, var så himla trött då...
 

 
Här är jag med massa släkt =p Spanjorer är så korta!



Onsdag
Hade bara två timmar Webdesign på schemat, men stannade kvar och pluggade matte i två timmar extra. Duktig jag =) Sen tog jag en snabbvända ner till stranden för att doppa mig och hinna sola en timme. På kvällen var jag ute och tittade på ferian. Köpte sötsaker, tittade på när min värdsyster dansade, åkte karusell, spelade.
 
Detta spelade jag på, man skulle skjuta ner små sprit- och likörflaskor typ =p Sköt ner två stycken i alla fall.
 
Den här karusellen åkte jag =) Kostade bara 1,5 Euro!
 
Spanska festar utan flamenco är som svensk jul utan julskinka! Massa flamenco...

Bild från feriaplatsen

Såna här kastanjer var det massor av på ferian. Jättegott =) Finns det att köpa färska såna i Sverige?



Torsdag
Var i skolan som vanligt. Efter skolan gick vi som ville på tjurfäktning och köpte tjurfäktningsbiljetter i spöregnet. När jag kom hem var jag jättekall och blöt och tog en lååååång vaaaaarm dusch och stannade hemma och pluggade svenska hela kvällen.



Fredag
Var och åt i våran caseta under dagen och så, sen på eftermiddagen åkte jag hem och tog lite siesta med mina "föräldrar". På kvällen åkte vi tillbaka till feriaplatsen igen. Sen mötte jag en kompis där och var ute med henne under kvällen. Fredagen var den roligaste dagen under ferian =)



Lördag
Hade på mig en ny flamencoklänning idag =) Var och åt vid våran caseta i vanlig ordning, tittade runt lite vid försäljningsstånden och så. Tittade på dans idag igen. Var hem och bytte om nån gång på kvällen, och tillbaka till feriaplatsen igen. Köpte två handväskor för 1 Euro styck =) DET är billigt det.

Jag utanför våran caseta.

Barnen dansar också flamenco såklart =)

Tom och Jerry karusellen =) Åkte den i lördags.



Söndag
Sista dagen på ferian. Hade på mig flamencoklänningen idag igen. Kul =) Efter att ha ätit och så vid feriaplatsen var det dags för TJURFÄKTNING! Ska jag säga vad jag tycker så var det ju rena slakteriet. Sex tjurar hade de ihjäl... Var faktiskt ganska långtråkigt att sitta och titta på i två och en halv timme också. Men men, det är en ny erfarenhet =) Varje erfarenhet är en bra erfarenhet, right? Fast jag tänker nog aldrig mer gå på det igen om jag säger så... Efter tjurfäktningen ville de andra som var med på tjurfäktningen äta på Burger King, så jag följde med och väntade när de åt. Sen gick jag hem, duschade, åt, pratade med grisen, och gick till feriaplatsen. Men det blev inte så långvarigt där, för jag var förkyld och så.

Jag och en kompis från skolan som också hade på sig klänning =)

Detta är typiskt ferian: hästar!


Såhär var det på tjurfäktningen... Innan de hade börjat sticka tjuren i nacken.
 
Hästar var inblandade här också...

Titta vad mycket blod tjuren har på ryggen!

När tjuren dött kom hästar in och släpade ut tjuren.



Feria i full gång

Japp, här håller ferian på för fullt. Den håller på ända till på söndag =)

Var ute i måndags, för vi var lediga i tisdags. Sen hann jag bara sova två timmar eller nåt, för jag skulle upp på TJURRUSNING tidigt på morgonen =p Kommer lägga upp bilder och närmare förklaring på vad tjurrusning nästa vecka. Sen i tisdags hade jag på mig flamencoklänning hela dagen, typ alla tjejer hade det (bild kommer på det också!).
Igår var jag ute och tittade runt lite vid feriaplatsen efter skolan. Köpte ett armband och massa ätbarheter typ ;) Det finns jättemycket färska kokosbitar vid stånden när det är feria, och det var så himla gott! Älskar kokos! Åkte en karusell igår, det var halva priset =p Sen tittade jag på när min värdsyster dansade också, och åt pimientos fritos. Och när det är "fritos" här i Spanien innebär det typ att det är dränkt i olivolja! Men det var gott =)

Idag efter skolan är det helgen för mig. Är ledig ända tills på tisdag nästa vecka. Härligt med lång helg.. Så imorgon ska jag ha på mig flamencoklänningen igen. Blev förresten inte den blåa klänningen med vita prickar, utan en vit med röda prickar. För då kunde jag matcha klänningen med mina röd- och vitprickiga klackskor som jag köpte i New York! Till veckan kommer jag lägga in alla kort från ferian så ni får se =)

Läste nyss att Helena har tagit körkort också! Grattis vännen, är så glad för din skull! =)

Jaja, nu blir det att gå på mitt favoritämne; SPANSKA =)


Pussss på er där hemma!

Bild ny


Feria!

Hola! Ikväll börjar ferian här i Fuengirola. Klockan 21.00 ska jag med min familj på fest, och under kvällen ska alla ljus på feriaplatsen tändas, det tror jag kommer bli jättefint. Är ledig från skolan imorgon och på fredag, och måndag nästa vecka. De spanska skolorna i Fuengirola har ledigt hela veckan tror jag.

Under helgen blev tillslut denna resan till Tarifa av =) Det var väldigt fint där, och över havet kunde man se Afrikas berg också! Här är lite bilder:


En liten inbuktning


Inne i staden


Ser ni de där disiga bergen i bakgrunden? Det är Afrika! =)


Vi var 35 minuter från Afrika! Innan jag flyttar hem nästa sommar ska jag ju lätt ha besökt Marocko i alla fall!


Stranden i Tarifa

Först fick vi titta runt lite i staden. Det var en ganska liten stad, som mest bestod av svindyra surfbutiker, typ Billabong och så. Sen fick vi åka vidare ner till stranden. Badade i Atlanten, svinkallt var det! Har ju badat i Atlanten förut också, men jag tyckte det kunde vara bäst att passa på fler gånger när man ändå är där =) Det blåste väldigt mycket nere vid stranden, så det var rätt så kallt. Eller det beror väl på vad man jämför kallt med, jämför man med Sverige var det väl varmt men =p I alla fall, sen när jag kom hem på kvällen var jag ganska trött, så jag stannade hemma och gjorde läxor hela kvällen.

Igår började jag dagen med en joggingtur, sen låg jag på stranden några timmar. Efter det skulle jag och några kompisar göra kladdkaka tänkte vi, det gick ju bra... Eller inte, den blev skitäcklig! Så vi gick ut och fikade istället, crepes/pannkakor med chokladsås var bättre. Mmmm...

Har slutat skolan för dagen, men sitter kvar vid internet. Ska gå hem och försöka sova, sen ska jag duscha och göra mig iordning för ikväll. Äta något innan vi åker iväg till festen också. Apropå mat, börjar ogilla skolmaten mer och mer för varje dag. Seriöst, vi får pommes frites 2-3 gånger i veckan. Och de är inte ens goda på något sätt, alldeles sladdriga och mjuka. Det är fan inte bra för oss. Vi klagar hela tiden, men det verkar inte som nåt händer. Och idag fick vi inte ens frukt till maten som vi alltid får annars =( Men men... Maten i familjen är underbar i alla fall! Igår fick jag testa en typisk spansk frukost; de steker ett ägg lite grann så att det fortfarande är löst inuti. Sen typ delar man på ägget så det blöta rinner ut, och så doppar man mjukt bröd i äggkletet. Och det där har man stekta hela vitlöksklyftor till. Gott! =) Det ska ni få prova mamma och Jocke, när ni kommer hit. Längtar så mycket tills ni kommer alltså!

Vet inte hur mycket jag kommer uppdatera bloggen nu under ferian, men jag kanske sätter mig och uppdaterar lite när jag är i skolan. Ha det bra så länge! Besitos

Un mes en España

Idag är det en månad sen jag kom hit. Och det är fortfarande lika varmt typ =)
Har inte skrivit här på ett tag, men har inte hunnit skriva när jag är i skolan, och hemma har vi ju inte internet. Men nu har jag matrast och lite extra tid i alla fall. Under helgen som var så var jag på Ikea med några kompisar. På söndag var det helgen innan ferian, så det var lite fest med min familj och så. Det bjöds på gratis paella, och jag fick hjälpa till att "stå bakom disken" och lägga på bröd på alla tallrikar. Så det var kul =)

 
Här är en av de stora grytorna med paella.


Här är också en bild från i lördags. Det är min värdsyster och hennes kusin och vänner till dem. Tjejen i randig tröja är min "syster" =) Fan vad svensk jag ser ut, haha. Är typ den enda som inte ler med tänderna!


Igår klippte jag mig (bara topparna). Och herregud vad sega spanjorerna är! Hade klipptid till klockan 18.00, och de började klippa mig runt 19.15! Säger de en tid så menar de typ en timme/halvtimme senare.
Här om dagen när jag borstade tänderna kom den en cucaracha och kröp på handfatet också, jätteäckligt!
Från det ena till det andra; idag efter skolan ska jag till Plaza Mayor (shoppingcenter). Var där förra fredagen, men nu under veckan har det öppnat ett nytt med mer affärer och så, så vi ska åka dit och kolla in det nya =)
Och nu under helgen blir äntligen resan till Tarifa av, det har ju blivit inställt två gånger redan. Men tredje gången gillt va ;)

På måndagkväll börjar ferian här, då är det fest i en vecka =) Vet egentligen inte riktigt vad feria innebär, men de firar nåt helgon och festar och firar i en vecka i alla fall. På feriaplatsen (ett stort torg här i Fuengirola) har de ställt upp massa karuseller och allt möjligt nu under veckan. Och min värdmamma vill att jag ska ha på mig en flamencoklänning på tisdag, så igår provade jag ut en. En blå med vita prickar ska jag ha =) Längtar till ferian, det ska bli kul att se hur det är när det är feria och sådär, mer av den spanska kulturen! I Sverige har vi ju inget liknande feria precis, så som sagt, det ska bli kul att se!

Till sist så tänkte jag bara visa lite kort från min stad;


Tycker det är jättefint med bergen här.


En staty nere vid havet.


Och en snäcka nere vid havet.


Förresten, nu är det mindre än en månad kvar tills mamma och Jocke kommer ner! =D Gud vad jag längtar, ska bli så himla kul! Tänk när jag står där på flygplatsen och ska möta er, kommer grina som fan när jag ser er. Blir nästan tårögd när jag tänker på det =') Men men, inte länge kvar nu! Det har ju redan gått en månad så.

Ta hand om er hemma i Sverige!

RSS 2.0